Kända frimurare

Frimurarna är ordenssällskap som kan spåras tillbaka till medeltiden. De har under historien fått mycket uppmärksamhet för sina stängda dörrar och det cirkulerar många rykten som hävdar att de sysslar med mycket mer än personlig utveckling, vilket är vad frimurarna själva hävdar står på agendan. Frimurare använder olika inslag av ritualer som ska hjälpa dem att skapa ett effektivt bildspråk med religiösa undertoner och i sällskapet utbyts bland annat råd och kunskap om hur man ska leva sitt liv inom en rad olika områden. Det är vanligt att sällskapen ägnar sig åt välgörenhet och de är kända för att stödja kultur och forskning. Den Svenska Frimurare Orden (SFMO) är den äldsta i landet och skapades redan
1735.

frimurare2.se

Några kända internationella medlemmar

Att vara frimurare betyder att du har ett sällskap att vända dig till när du behöver hjälp med allt ifrån att hitta en kostym på en Gant rea till hur du tar ditt företag till nästa nivå. Eftersom människorna i ordern hjälper varandra och träffas regelbundet har det bildats en myt som kategoriserar frimurarna som en slags hemlig herrklubb. Många kända människor inom historien har öppet varit frimurare och bland de mest kända finner vi bland annat Benjamin Franklin, del av Saint John’s Lodge i Philadelphia, och USAs första president: George Washington. Frimurarna finns över hela världen och har lockat till sig celebriteter från världens alla hörn. Winston Churchill, Englands premiärminister, var en del av Studholme Mason Lodge Nr. 1591, men var inte en särskilt aktiv som medlem. Mozart är en annan gigant som var med sällskapet. Han var del av Zur Wohltätigkeit (välgörenhet) Lodge i Österrike och blev medlem 14 december, 1784.

Svenska medlemmar

Även i Sverige har vi ett antal namn som sticker ut i medlemsregistret. Om man tar en närmare titt på medlemmar från 1700- och 1800-talet hittar vi bland annat Carl Michael Bellman, den berömda skalden från Stockholm, och Oscar Bernadotte, prins av både Sverige och Norge. Vid en närmare granskning finner vi under 1900-talet namn som Anders Björck, den svenska topp-politikern med kopplingar till Moderaterna och Hasse Aro, svensk tv-producent, programledare och mediaman, känd för bland annat Efterlyst. Även Lasse Berghagen, svensk musiker och låtskrivare, och Panagiotis Papadopoulos, entreprenör och företagsledare, är frimurare. Finns det något som tyder på att olika frimurarloger (som de lokala avdelningarna kallas) driver en hemlig politisk eller ekonomisk agenda? Sanningen är att de flesta sällskap styrs oberoende av varandra och det är mycket lite som tyder på en gemensam agenda bortom personlig utveckling och socialisering. Å andra sidan kan mycket hända när grupper av människor samlas.