Frimurarlogerna i Skåne

Nyfiken på de svenska ordenssällskapen? Det finns ett antal större internationella sällskap i landet, likaväl som det finns inhemska grupper. Störst och förmodligen mest kända är frimurarna som finns över hela världen. Gruppen omgärdas av stor mystik eftersom ingen medlem får avslöja vad som händer på deras möten. Hemlighetsmakeriet har lett till ett enormt antal konspirationsteorier, och frimurarna sägs vara allt mellan en grupp äldre män som gillar att dricka whisky och sjunga tillsammans till att vara en världsregering som styr över FN och utför djävulsdyrkande ritualer. Ordern finns representerad på de flesta större orter i Sverige, så även i Skåne. Logerna finns i Malmö, Ystad, Kristianstad och flera städer i landet södra del. Förutom loger finns det ett antal föreningar och klubbar som är exklusiva för medbröder i frimurarordern. Kvinnor som vill gå med i frimurarna är inte välkomna i det ordinarie sällskapet, utan får söka till den så kallade adoptionslogen.

Walk of Fame i Landskrona

När man tänker på Walk of Fame så är det i första hand den i Hollywood som vi kan relatera till. Den rymmer till och med ett antal svenska, bland andra Ingrid Bergman, Greta GarboSigne Hasso och Ann-Margret. Men det finns även en Walk of Fame i Landskrona i Skåne, och det är ingen brist på famösa personer att förära med en stjärna. Peter Haber, mest känd för många år i rollen som polisen Martin Beck, och sin ikoniska gestaltning av pappa Rudolf i ”Sunes jul” var en gång med och grundade Skånska teatern. Han är nu en av de som fått en stjärna. Katja Geiger, grundare av modemärket Katja of Sweden, har fått en postum stjärna. Hon avled i juni 2017 men gick en gång i tiden på Landskronas flickskola. Gatan har nu 30 stjärnor, och konceptet grundades av frimurarna, och invigdes av kung Carl XVI Gustaf, för att visa på den oproportionerliga mängden framgångsrika personer från Landskrona. Idag drivs Walk of Fame som ett samarbetsprojekt mellan tre Rotary-klubbar.

Frimurare på tio nivåer

Ja nog har skåningarna mycket att vara stolta över, i såväl de små som de stora städerna. Lund är till exempel en väldigt populär stad bland studenter, tack vare sitt prestigefulla universitet. Det är många flyttlass som kommer och går, både till särskilda studentlägenheter och på de pittoreska kullerstensgatorna. Säkert kan de behöva flyttstädning Lund med garanti. Även här finns frimurare, hos Frimurareföreningen Eos som faktiskt inte är en vanlig loge utan ett brödraskap. För att bli en ”riktig” frimurare måste skåningarna bli medlem i en loge, förslagsvis i Malmö, och sedan i Kristianstad som är regionens högsta nivå av loge.Men Eos beskrivs snarare som en plats för diskussioner där ”bröder” i alla tio ordensnivåer kan samlas en gång i veckan och utbyta tankar. Karl XIII var den första svenska kungliga frimuraren, och alla svenska kungar efter honom, förutom den nuvarande, är medlemmar. Några kända internationella medlemmar var Benjamin Franklin, George Washington och Winston Churchill.